User Tools

Site Tools


tex_latex_na_openbsd-u

TeX je legendarni program Donalda Knutha za profesionalnu obradu teksta koji vuče svoje korene u klasičnim Unix programima za obradu teksta Troff/Groff koji su još uvek itekako upotrebljivi posebno za tekst koji ne sadrzi prefise formula. Unix man strane su po tradiciji pisane u Troff-u. Latex je TeX nadogradnja metafontovima koji olakšavaju rad običnim korisnicima napisana kasnih osamdesetih od strane Leslie Lamport. TeX/Latex je apsolutni standard za publikovanje naučnih radova i knjiga iz oblasti Matematikem, Fizike, Astronomije i mnogih drugih disciplina ali je tako jednostavan za upotrebu i tako visokog profesionalnog kvaliteta da je prosto neverovatno da iko koristi MS-Word koji je više igračka za malu decu.

TeX pripada grupi takozvanih logičnih tekst editora i po strukturi je jednostavan markup programski jezik tako da se source file mora kompajlirati da bi videli kako tekst izgleda. MS Word je najobičniji interpreter. U ovom kratkom članku opisaćemo instaliranje TeX/Latex-a na FreeBSD. Literatura za učenje TeX/Latex na srpskom jeziku postoji. Dobar početak je knjiga Peđe Janičića i Gorana Nenadića sa Matematičkog fakulteta u Beogradu (svega 90 strana sa primerima) koja se moze pročitati za sat vremena.

Standarna distribucija za TeX/Latex na Unix-u dugo je bila teTeX ali je on odbačen u korist TeXLive. OpenBSD je prva i jedini operativni sistem is BSD familije na kome je TeXLive već portovan. Šta više nijedna Linux distribucija do sada se nije usudila da potpuno zameni teTeX sa TeXLive zbog razno raznih zavisnosti. Iz stabla portova će te iskompajlirati /usr/ports/print/TeXLive posto će u paketima biti tek od OpenBSD 4.3 verzije. TeX je instaliran. Kompajliranje se vrši naredbom tex imefajla.tex ili latex imefajla.tex za latex.(komanda pdflatex je takođe deo standardne distribucije) Ako koristite editor tipa Emacs komajliranje je moguće direktno iz editora.

Za obradu teksta (da ga vidite ) će vam minimalno biti potrebno xdvi, dvipdfm, ghostscript, xpdf koje su takođe u stablu portova ali TeXLive je meta porta koje je sve ove programe sem xpdf iskompajlirala sa TeXLive portom koja je zapravo prava TeX porta.

Za obradu ćiriličnog teksta biće vam potrebni dodatni paketi koji se mogu naći na Ctan ali i na mnogim domaćim web-stranicama (to je samo par fajlova sa ćiriličnim fontom koje je veoma jednostavno instalirati).

tex_latex_na_openbsd-u.txt · Last modified: 2017/04/28 10:25 (external edit)