User Tools

Site Tools


instalacija_dragonflybsd

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

instalacija_dragonflybsd [2017/04/28 10:25] (current)
Line 1: Line 1:
 +\\
 +====== Instaliranje DragonFlyBSD (Jul, 2005) ======
 +
 +Trenutna verzija DragonFlyBSD handbook-a jos uvek sadrzi stari metod instalacije. Sam proces se dosta pojednostavio od vremena kada je handbook prvi put napisan. Ovde cemo pretpostaviti nekoliko stvari. Pretpostavicemo da vasa masina moze da boot-uje sa CD-a I da imate praznu primarnu particiju koja se moze iskoristiti za DragonFlyBSD. Kao I svi BSD sistemi, DragonFly zahteva primarnu particiju. Ne moze biti instaliran na logicki drajv. ​
 +
 +Nekiliko ljudi me je upitalo kako sam snimio screenshot-ove. Veoma jednostavno. Instalacija se desava na bilo /dev/ttyv0, ili ttyv1. Kao I na FreeBSD, mogu se koristiti alt i F tastere za otvaranje drugih virtualnih terminala. Znaci, koristeci, npr alt+F3, otvaram drugi virtualni terminal. Onda kucam:
 +
 +  vidcontrol -p < /dev/ttyv0 > shot1.scr
 +
 +Nastavljam sa ovim za svaki screenshot—mislim da ih ima oko 18 u ovom clanku. Kada zavrsim, onda ih prebacim koristeci scp do FreeBSD kompjutera, pre nego restartujem sistem.
 +Na FreeBSD kompjuteru, instalirao sam port /​usr/​ports/​graphics/​scr2png. Onda samo pokrenem scr2png za svaki screenshot.
 +
 +  scr2png < shot1.scr > shot1.png
 +
 +Pri podizanju sistema, videcete sledeci ekran.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_1.png?​370x225}}
 +
 +Kao sto mozete videti, nudi vam se opcija da se ulogujete kao root da pokrenete live CD I malo se igrate ili da se ulogujete kao installer da instalirate DragonFly na vas hard drajv. Ulogujte se kao installer. Onda ce te videti sledeci ekran:
 +
 +{{wiki:​dragonfly_2.png?​370x225}}
 +
 +Izaberite Install DragonFly BSD I videcete:
 +
 +{{wiki:​dragonfly_3.png?​370x225}}
 +
 +Primetite upozorenje da back-upujete vazne podatke. Stvari uvek mogu da krenu na lose I ako, na primer, imate jos jednu particiju sa vaznim fajlovima, greska u kucanju ili druge greske mogu izbrisati sve informacije na toj particiji. Pretpostavljajuci da je to uradjeno, ili da se ne brinete za ostale podatke na masini, opet, izaberite install DragonFly BSD I prikazace vam se sledeci ekran:
 +
 +{{wiki:​dragonfly_4.png?​370x225}}
 +
 +U ovom primeru, postoje dva dostupna diska. U ovom slucaju, izabracemo drugi disk, znaci strelicama idemo do njega. (Podrazumevano je prvi disk oznacen u ilustraciji). Nakon sto pritisnemo Enter idemo na sledeci ekran.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_5.png?​370x225}}
 +
 +Izabrali smo da koristimo samo deo diska I onda vidimo sledeci ekran.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_6.png?​370x225}}
 +
 +U ovom slucaju, zabracemo DragonFly/​FreeBSD/​NetBSD particiju. Onda se prikazuje sledece upozorenje.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_7.png?​370x225}}
 +
 +Idemo na OK I nastavljamo.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_8.png?​370x225}}
 +
 +Sledeci ekran (prikazan iznad) daje podrazumevanu particionu shemu za ovaj drajv, cija je velicina oko 7 gigabajta. Kao sto vidite na ekranu, znak * znaci d ace iskoristiti preostali prostor na disku. Zato sto neki build-ovi zahtevaju veliki deo prostora, mozete I da izbrisete /home I jednostavno ga kreirate unutar /usr kasnije. Ovo ce vam dati vise prostora za neke builds. Da to uradite, izaberite Del opciju za /home I promenite unapred definisanu vrednost za /usr u *. Kada prihvatite pod particije idete na sledeci ekran, da instalirate sistem.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_9.png?​370x225}}
 +
 +{{wiki:​dragonfly_10.png?​370x225}}
 +
 +Kada se instalacija zavrsi, prikazace vam se opcija da instalirate bootblocks. U mom slucaju, biram Skip This Step zato sto imam Linux particiju I mogu da koristim GRUB da boot-ujem DragonFly sistem.
 +
 +Primetite da ako instalirate bootblocks i DragonFly instalacija je iza 1024-tog cilindra (otprilike 8 giga) prihvatite podrazumevano da imate izabrani packet mode.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_11.png?​370x225}}
 +
 +Sledece, daje se opcija konfigurisanja sistema ili restarta (ili povratak na welcome meni, ali je to gubljenje vremena.)
 +
 +{{wiki:​dragonfly_12.png?​370x225}}
 +
 +Ako izaberemo da konfigurisemo sistem, videcemo sledeci meni
 +
 +{{wiki:​dragonfly_13.png?​370x225}}
 +
 +{{wiki:​dragonfly_14.png?​370x225}}
 +
 +Ovo iznad je uglavnom razumljivo. Postavicemo I lozinku za root-a I onda dodati korisnika.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_15.png?​370x225}}
 +
 +U ovom slucaju dodajemo korisnika u wheel grupu tako da moze da koristi su da postane root.
 +
 +Sledece, konfigurisemo mreznu karticu. U ovom slucaju, imao jednu karticu, xl0, 3Com 3c90x.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_16.png?​370x225}}
 +
 +Daje nam se opcija da koristimo DHCP ili da je konfigurisemo. U ovom slucaju, biramo manuelnu konfiguraciju. Masinu cemo nazvati example.example.com.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_17.png?​370x225}}
 +
 +(Ovo se isto moglo podesiti I u configure hostname and domain). Sada gledamo softverske pakete koji se mogu instalirati. Izabracemo sto je moguce manje paketa jer u vreme pisanja, Jul 2005, DragonFly prelazi sa FreeBSD sistema portova na NetBSD pkgsrc sistem a ova dva se bas ne poklapaju. Ekran dole prikazuje softvar koji je dostupan.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_18.png?​370x225}}
 +
 +Kada se ovo zavrsi, daje vam se opcija da restartujete sistem, ili jos jednom, da se vratite na welcome meni.
 +
 +{{wiki:​dragonfly_19.png?​370x225}}
 +
 +Instalacija je zavrsena.
 +
 +Zato sto su handbook I neki od dokumenata na maticnom sajtu zastareli u vreme pisanja, preporucljivo je da pogledate wiki sekciju u vezi koriscenja pkgsrc. Kao sto je receno ranije, polako se zamenjuje system portova na DragonFly. Wiki clanak se moze naci [[http://​wiki.dragonflybsd.org/​index.php/​HOWTO/​pkgsrc|ovde]]. Jos nekoliko predloga se moze naci [[http://​www.scottro.net/​dfly/​dfpkgsrc.html|ovde]]. Clanak navodi das u mnogi prebuilt pkgsrc paketi dostupni na www.gobsd.com sajt koji sadrzi mnogo prekompajliranih paketa za DragonFly. Sajt gobsd.com bi trebao biti jedna od prvih stranica za novog DragonFly korisnika. Da citaoci ne bi lutalo okolo web-om, imam link do nekoliko veoma korisnih informacija [[http://​www.scottro.net/​dfly/​dfindex.html|ovde]].
 +
 +
 +\\
 +
 +Izvor: http://​www.scottro.net/​dfly/​dfinstall.html
  
instalacija_dragonflybsd.txt · Last modified: 2017/04/28 10:25 (external edit)